niedziela, 6 lipca 2025

Jak zrobić cukier lawendowy do deserów i wypieków?

 

Wszyscy znamy cukier waniliowy (ten z dodatkiem miąższu z laski wanilii) i cukier wanilinowy (aromatyzowany sztuczną waniliną) i bardzo chętnie używamy cukru pachnącego wanilią do prawie wszystkich słodkich potraw i ciast. Cukier lawendowy, chociaż powoli i nieśmiało pojawia się w sklepach, staje się coraz bardziej znany i używany. Ma bardzo podobne zastosowanie do cukru waniliowego. Można go używać do ciast, deserów, lodów, napojów. Bardzo lubi towarzystwo skórki cytrynowej, wręcz mam wrażenie, że podbija ona lawendowy aromat.  

 


W tym roku pierwsze lawendowe zbiory mam już za sobą. Trochę kwiatków lawendy zdążyłam ususzyć i postanowiłam więc zrobić sobie zapas cukru lawendowego.
  

 
 
Jak zrobić cukier lawendowy do deserów i wypieków? 
 
Do zrobienia porcji cukru lawendowego potrzebna jest 1 szklanka białego cukru i 1 pełna łyżka suszonych kwiatów lawendy. Najlepsze są kwiaty zebrane zanim rozwiną się w pełni, wtedy mają najwięcej olejków eterycznych, a zasuszone bukiety nie obsypują się przy każdym dotknięciu. 
 
Teraz wystarczy rozetrzeć suche kwiaty lawendy z ok. 1/4 szklanki cukru. Najprościej jest użyć młynka do kawy (dokładnie umytego i wysuszonego, żeby cukier nie pachniał kawą zamiast lawendą). Mój młynek niestety padł podczas mielenia kolejnej porcji siemienia lnianego. A ponieważ jeszcze nie kupiłam nowego, do roztarcia lawendowych kwiatków postanowiłam użyć kamiennego moździerza.     

 

W przypadku użycia młynka, uzyskamy gładki puder o lekko sinawym zabarwieniu, u mnie po pierwszym ucieraniu widać jeszcze pozostałości kwiatków, więc ucierałam dalej. 

Do słoika lub innego szczelnie zamykanego naczynia wsypujemy pozostałe 3/4 szklanki cukru, dodajemy utarty na puder cukier z lawendą i mieszamy dokładnie. 

Ja do gotowego cukru lawendowego dosypałam jeszcze odrobinę suchych lawendowych kwiatków, które przed dodaniem cukru do potrawy będę odsiewać. Dlaczego to robię? Bo te dosypane kwiatki dodadzą jeszcze więcej lawendowego aromatu, który bardzo lubię no i ładnie w cukrze wyglądają   💜


Bardzo ważne - ustal doświadczalnie, jaką ilość lawendy tolerują Twoje kubki smakowe. Nie wiedziałam o tym kiedyś, ale okazuje się, że niektórym osobom potrawa doprawiona zbyt dużą ilością lawendy kojarzy się z mydłem. Tak więc lepiej na początek dać mniej lawendy, albo zwiększyć ilość białego cukru.


 

No to jak już miałam słoik cukru lawendowego, to koniecznie musiałam upiec jakieś ciasto z jego dodatkiem. Co roku piekę maślane cytrynowo-lawendowe kruche ciasteczka z suszonymi kwiatami lawendy. Dziś jednak upiekłam paj jabłkowy w wersji zmodyfikowanej, bo zamiast cynamonu do jabłek dodałam cukier lawendowy.


 

A więcej pomysłów na wykorzystanie lawendy z ogródka znajdziesz w tym, co roku aktualizowanym poście (kliknij w zdjęcie, żeby przejść do postu)

  

 

Pozdrawiam serdecznie

 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz