niedziela, 3 lutego 2019

Kruche ciasto z malinami i puszystą pianką


To najlepsze kruche ciasto z owocami, jakie jadłam :) Ciasto rozpływa się w ustach a słodycz puszystej pianki równoważą kwaskowe, aromatyczne maliny.


Przepis pochodzi ze strony www.przepisownia.pl i jest przystosowany do urządzenia Thermomix. Ja jednak zrobiłam je przy użyciu klasycznego robota z łopatkami, modyfikując nieco oryginalny przepis.



KRUCHE CIASTO Z MALINAMI 
I PUSZYSTĄ PIANKĄ


Składniki na kruche ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 5 żółtek
  • 50 gram cukru pudru 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na piankę:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1/3 szklanki oleju
Ponad to 1/2 kg malin świeżych lub mrożonych



Wykonanie:
Ze składników na ciasto zagnieść szybko ciasto pomagając sobie szerokim nożem. Nie wyrabiać ciasta, tylko zlepić palcami, żeby nie ogrzewało się od rąk. Podzielić ciasto w proporcji 2:1.

Mniejszą część ciasta włożyć do zamrażalnika. Większą częścią ciasta wylepić dno prostokątnej blachy o wymiarach 30x40cm. Ja wyłożyłam blachę papierem do pieczenia, ale nie jest to konieczne. Podpiec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wyjąć, ostudzić.

Przygotować piankę: do suchej i czystej miski wlać białka, można dodać szczyptę soli i ubić pianę na sztywno. Dodawać stopniowo cukier puder i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać budynie, a gdy się rozpuszczą wlać powoli olej i mieszać jeszcze przez chwilę.

Masę piankową wyłożyć na podpieczone ciasto, na piance ułożyć świeże lub mrożone maliny (mrożonych nie rozmrażać!). Wyjąć z zamrażalnika pozostałą część kruchego ciasta i zetrzeć na tarce przykrywając maliny.

Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec z termoobiegiem 40 minut. Gdy brak termoobiegu, zwiększyć temperaturę pieczenia do 190 stopni.



Pozdrawiam

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz