piątek, 30 czerwca 2017

Przepis na syrop lawendowy

Po jesiennym odmładzającym i przy tym dość radykalnym cięciu lawendowych krzewów, miałam obawy najpierw czy lawenda się zazieleni, a później czy zakwitnie. Ale jak się okazało niepotrzebnie. Po cięciu krzaczki mają zgrabny półkolisty kształt i lawenda kwitnie w najlepsze. Zachwycam się jak co roku tymi fioletowymi kwiatuszkami, a przede wszystkim ich oryginalnym, subtelnym zapachem.

W poprzednich latach z lawendowych kwiatków (lub przy ich użyciu) zrobiłam:
- woreczki na suszoną lawendę  (klik tu i tu),
- lawendowe wrzeciona, czyli fusetki (klik tu),
- zapachowe poduszeczki w kształcie serduszek (klik tu), 
- ciasteczka cytrynowo-lawendowe (klik tu).

A w tym roku postanowiłam zrobić aromatyczny syrop lawendowy. Jego przygotowanie jest bajecznie proste, więc warto go zrobić - nie tylko dla walorów smakowych, ale również w celach leczniczych.




Syropu lawendowego można  używać do naleśników, ciast, lodów i deserów, do herbaty i kawy. Koniecznie spróbujcie, kawa z dodatkiem syropu lawendowego jest genialna!

Mało kto jednak wie, że syrop z lawendy działa leczniczo - korzystnie wpływa na układ nerwowy, uspokaja i pomaga zlikwidować skutki stresu, ułatwia zasypianie, przyspiesza wydzielanie soków trawiennych co sprzyja odchudzaniu, działa rozluźniająco na mięśnie, łagodzi bóle brzucha i wzdęcia, pomaga w leczeniu infekcji i stanów zapalnych pęcherza.

Róbmy więc syrop lawendowy, póki czas :)



SYROP Z KWIATÓW LAWENDY

Składniki:

- szklanka świeżych kwiatów lawendy
- 1 litr wody
- 1 kg cukru
- sok z 3 cytryn

Wykonanie:

Kwiaty lawendy zalać dwiema szklankami wrzącej wody, przykryć i pozostawić, żeby napar ostygł. Przecedzić przez gęste sitko lub gazę. Kwiatki staną się blado-sine, gdyż oddadzą kolor i aromat naparowi.

Do pozostałej części wody wsypać 1kg cukru, zagotować mieszając aż rozpuści się cukier. Do syropu dodać napar z lawendy i sok wyciśnięty z trzech cytryn (sok z cytryny wzmocni kolor syropu). Zagotować. 

Wrzący syrop lawendowy rozlać do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem i włożyć pod kocyk żeby powoli ostygł.



Latem będę używać syropu lawendowego do przygotowania lemoniady lawendowej - pysznego napoju, świetnie gaszącego pragnienie w upalne dni :)


Lemoniada lawendowa

Do 1/2 szklanki wody dodać 1 łyżkę syropu lawendowego, plasterek cytryny i kostkę lodu. Wymieszać, można dodać sezonowy owoc dla dekoracji. I to wszystko :) Prawda, że proste?



To co, zrobicie syrop lawendowy? Bardzo Was do tego zachęcam :)


Pozdrawiam serdecznie

7 komentarzy :

  1. Genialnie wygląda :) ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje dokładnie tak, jak wygląda ;) Genialnie! :)))

      Usuń
  2. Muszę iść podkrasc trochę bratu z ogródka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm takie proste a jakie efektowne :) Bardzo ciekawa jestem jak smakuje i syrop i lemoniada, skoro tak jak wyglądają to .... mniam :)
    Już wiem jakie nasiona kupię w pierwszej kolejności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Syrop jest naprawdę pyszny, a lemoniada lawendowa z dodatkiem cytryny świetnie gasi pragnienie. Ale jak kupisz nasiona, to syrop zrobisz pewnie za jakieś 3 lata ;))) Lepiej posadź od razu dorodny krzaczek, albo skorzystaj z pomysłu Lidii z komentarza wyżej ;)))

      Usuń
    2. :) ooo poszukam krzaczka bo 3 lata czekać to faktycznie troszkę długo. Niestety brata z lawendowym ogródkiem nie posiadam :)

      Usuń