piątek, 19 stycznia 2018

Bułki wysokobiałkowe bezglutenowe

 

Kiedy koleżanka z pracy poczęstowała mnie domową pyszną bułeczką pełną ziaren, nie mogłam uwierzyć, że nie zawiera ani grama pszennej, ani żadnej innej mąki. A do tego w składzie ma jajka i twaróg? Wcale tego nie poczułam. Bułka była jednak dość ciężka i wilgotna, i tym się najbardziej różniła od leciutkich, jakby nadmuchanych sklepowych bułek.  


 

Poprosiłam koleżankę o przepis i sama upiekłam te bułeczki. Robi się je szybko i prosto. Najdłużej trwa samo pieczenie i czekanie, aż bułeczki ostygną, żeby je można było zjeść 😉


PRZEPIS NA 

BUŁKI WYSOKOBIAŁKOWE BEZGLUTENOWE


Składniki na 4 mocno sycące bułki:

- 40 g łuski babki płesznik lub jajowatej,
- 3 jajka,
- 200 g sera twarogowego lub śmietankowego (kremowego),
- 10 g masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego (lub zwykłego, jeśli możesz jeść gluten),
- sól - na czubku noża,

- ziarna - słonecznik, siemię, czarnuszka lub takie, jakie lubisz (opcjonalnie).


 

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce i odstawić na 10 minut aż łuska babki spęcznieje i masa stanie się gęsta.

Podzielić masę na 4 części, zwilżonymi rękami uformować kule, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć ręką. Można też uformowane kulki obtoczyć w ziarnach i dopiero wtedy spłaszczyć.

 

Nagrzać piekarnik do temperatury 170 stopni, piec bułeczki z termoobiegiem przez 25 minut, obniżyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze przez 15 minut. Zostawić na kratce do ostudzenia.

W czasie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika żeby bułki nie opadły.

 

Pozdrawiam serdecznie

 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz