wtorek, 24 czerwca 2014

Letnie ciasto z owocami i z kruszonką

Podzielę się z Wami przepisem na pyszne letnie ciacho, do którego można wrzucać wszystkie sezonowe owoce, które po kolei się pojawiają. I tak z jednego przepisu za każdym razem możemy mieć inne ciasto, w zależności od tego, jakich owoców użyjemy :) Tym razem upiekłam to ciasto z czerwonymi porzeczkami...


Ciasto z owocami i kruszonką


Składniki na ciasto
4 jaja
1 szklanka cukru
0,5 szklanki oleju (oliwa się nie nadaje!)
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z połowy cytryny


Składniki na kruszonkę
50g masła
50g cukru
100g mąki


Sezonowe soczyste owoce (truskawki, porzeczki, śliwki węgierki)


Sposób przygotowania:
Zmiksować całe jaja z cukrem na białą, puszystą masę, dodać olej i miksować. Następnie dodać mąkę z proszkiem i skórkę z cytryny, jeszcze raz wszystko zmiksować do połączenia składników.

Zrobić kruszonkę: do miski wsypać mąkę, cukier i dodać pokrojone w kostkę miękkie masło. Palcami rozetrzeć masło z mąką i cukrem aż powstaną grudki ciasta.

Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Wylać ciasto na blachę, poukładać owoce, posypać kruszonką.

Piec około 40 minut w 160 stopni lub do suchego patyczka. Można posypać cukrem pudrem.

Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie - wprost idealne na lato.


1 komentarz :