wtorek, 12 sierpnia 2025

Pyszna sałatka na zimę z kapusty, marchwi i papryki

 

Ostatnio bardzo dużo czasu spędzam w kuchni, zamykając w słoikach najpyszniejsze smaki lata. Niestety w tym roku warzyw i owoców jest zdecydowanie mniej, szybciej dojrzewają i szybciej się kończą. Trzeba więc się spieszyć, żeby ze wszystkim zdążyć 😉

 

Zrobiłam już nawet pierwsze powidła bez mieszania. No, może bardziej takie śliwki do placka, albo do przełożenia piernika, bo na najlepsze powidła ze śliwek węgierek jeszcze jest czas. 

Dziś zrobiłam sałatkę z białej kapusty, marchwi i papryki w lekkiej octowej marynacie, która zimą idealnie pasuje do obiadu. Jest naprawdę pyszna, chrupiąca i bardzo łatwa do zrobienia, więc od razu przygotowałam ją z podwójnej ilości składników 😊

 


Przepis na sałatkę z kapusty, marchwi i papryki


Składniki:

  • 1,5 kg białej kapusty,
  •  0,5 kg marchwi,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 duże pomidory,
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej (do kapusty)

 

   

 Na zalewę:

  • 4 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%,
  • 1 szklanka cukru,
  • 5 łyżek oleju,
  • 0,5 łyżki soli kamiennej,
  • liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty


 

 Wykonanie:

Z kapusty usunąć głąb, poszatkować w cienkie paski, dodać pełną łyżkę soli kamiennej, wymieszać (można ugnieść rękoma), odstawić na dwie godziny, żeby puściła sok.

W międzyczasie z podanych składników zagotować zalewę, dodając jeden mały liść laurowy (lub pół dużego), 2 ziarna ziela angielskiego i 5 ziaren pieprzu na każdy słoik. Czyli jeśli mamy 5 słoików, to dajemy do zalewy 5 liści, 10 ziaren ziela i 25 ziaren pieprzu. Zalewę przestudzić.  

Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wiórki.

Paprykę pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i każdą ćwiartkę w poprzek poszatkować na paseczki. Ja nie miałam żółtej papryki, więc dałam więcej czerwonej i zielonej.

Cebulę obrać i pokroić w piórka lub w cienkie ćwierćkrążki.

Pomidorów nie obierać ze skórki, wyciąć tylko szypułki i pokroić na ćwierćplasterki.

 

 

Wszystkie rozdrobnione składniki dodać do kapusty, wymieszać i nakładać dość ciasno do wyparzonych wcześniej słoików, zostawić ok. 2 cm wolnego miejsca od góry słoika. Mieszać od czasu do czasu i tak nabierać, żeby cały sok, który puściły warzywa znalazł się w słoikach. 

Wyjąć z zalewy przyprawy, włożyć do każdego słoika liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Do tak napełnionych słoików wlać zalewę tak, żeby przykryła warzywa. 

 

 

Wytrzeć do sucha krawędzie słoików i zakręcać wyparzonymi nakrętkami. Pasteryzować w piekarniku w temperaturze 110 stopni przez 20 minut (licząc od momentu osiągnięcia tej temperatury przez piec).

    




Po więcej sprawdzonych przepisów na przetwory na zimę zapraszam do tego postu:
 
 



Pozdrawiam serdecznie

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzyrzxZAgd2CWjN8SSJvPO9C0BEgS5COCXdurCs67xMUivhCkgohm8LXaofF-aBJHqJJOVNjbKihs9H675fPbKAs5XmTFidTkoIbViUAGSX67YKkwsslRtRdcB0yX39uvJcCgy0xDhIsE/s1600/sygnaturka1.png

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz