niedziela, 10 sierpnia 2025

Kotlety z kalafiora i papryki

Zawsze, kiedy kupię dużego kalafiora, którego nie damy rady zjeść za jednym podejściem, i tak gotuję całego, bo pozostałą część przerabiam na pyszne kotlety warzywne. Poniżej podaję przepis na kotlety z kalafiorem, ale ilości i składniki traktuję orientacyjnie, modyfikując przepis według aktualnej zawartości lodówki i dodając różne przyprawy, które potrafią mocno odmienić smak kotletów 😉  Dbam tylko o to, żeby masa miała odpowiednią konsystencję, z której da się uformować kotlety. 

 

PRZEPIS NA KOTLETY Z KALAFIORA I PAPRYKI

 

SKŁADNIKI:

 - 1 średniej wielkości kalafior,
- 1 papryka czerwona (można dać po pół papryki czerwonej i zielonej),
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 jajka,
- 3 pełne łyżki otrębów (otrąb?) pszennych,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czerwona papryka, natka pietruszki, zielony koperek,
- bułka tarta do obtoczenia kotletów,
- olej do smażenia.




 

PRZYGOTOWANIE:

Kalafior podzielić na różyczki, ugotować i rozdrobnić. Można drobniutko pokroić lub po prostu rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub zblendować. Ja wszystkie warzywa drobno pokroiłam, bo wolę taką konsystencję. Cebulę posiekać w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać rozdrobnioną paprykę, poddusić. Połączyć kalafior z usmażoną cebulką i papryką. Do przestudzonej masy dodać jajka, otręby, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną zieleninę i przyprawy do smaku. 

Zwilżonymi wodą rękoma uformować zgrabne kotleciki.  Jeśli masa nie skleja się, dodać łyżkę lub dwie gęstej śmietany, jeśli masa jest zbyt kleista, można dodać odrobinę bułki tartej. 

Uformowane kotleciki smażyć  na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron.  Można jeść same, prosto z patelni, lub polane sosem pomidorowym lub czosnkowym. Można również podać je z gotowanymi ziemniakami na obiad. Są naprawdę smaczne i sycące.


 

Masę na kotlety można doprawiać na różny sposób, używając ulubionych przypraw. Można zamiast zielonej pietruszki dodać posiekaną kolendrę. Oczywiście, jeśli ktoś lubi, bo ja niestety nie pałam miłością do zielonej kolendry, za to nasiona już lubię i często dodaję do warzywnych kotletów, nie tylko tych z kalafiora. Można także użyć papryki wędzonej lub oregano albo tymianku. Warto poeksperymentować z przyprawami, żeby znaleźć swój smak 😊

 




Pozdrawiam serdecznie

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz