poniedziałek, 28 grudnia 2020

Świąteczne pierniczki dekorowane

Osiem lat temu napisałam post, w którym zamieściłam sprawdzony przepis na pyszne świąteczne pierniczki. I od tego czasu ten post jest jednym z najchętniej odwiedzanych w grudniu na moim blogu .

 

W tym roku pierniczki upiekłam w połowie grudnia. Nauczona doświadczeniem poprzednich lat zrobiłam je od razu z poczwórnej proporcji, żeby dla nikogo nie zabrakło. Pierniczki były świetnym dodatkiem do prezentów i tuż przed świętami okazało się, że rozdałam prawie wszystkie 😊

Upiekłam więc pierniczki jeszcze raz, ponownie z poczwórnej proporcji. Tym razem wystarczy dla wszystkich i będziemy je jeść do Nowego Roku.

 

Łącznie do upieczenia pierniczków zużyłam prawie 5kg mąki i 3 kg miodu. Pierniczki zaraz po upieczeniu są mięciutkie, potem twardnieją i znów robią się miękkie po około dwóch tygodniach. Bardzo dobrze przechowują się w metalowych puszkach. Żeby przyspieszyć zmięknięcie pierniczków, można umieścić w puszce cząstkę świeżego jabłka.

PRZEPIS NA PYSZNE PIERNICZKI



Pozdrawiam serdecznie
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzyrzxZAgd2CWjN8SSJvPO9C0BEgS5COCXdurCs67xMUivhCkgohm8LXaofF-aBJHqJJOVNjbKihs9H675fPbKAs5XmTFidTkoIbViUAGSX67YKkwsslRtRdcB0yX39uvJcCgy0xDhIsE/s1600/sygnaturka1.png

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz