niedziela, 16 grudnia 2012

Pyszne pierniczki - nie tylko na Święta

Macie sprawdzony przepis na pierniczki? 

Oto mój wypróbowany:


DROBNE PIERNICZKI


Składniki:
55 dag mąki, 25 dag miodu, 10 dag cukru-pudru, 12 dag masła, 1 jajo, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, 1 paczka przyprawy do piernika (chociaż najlepsza i najbardziej aromatyczna jest przyprawa do piernika zrobiona samodzielnie).


Przygotowanie: 
Miód i masło roztopić, przestudzić. Mąkę przesiać razem z sodą na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, wlać miód z masłem, nożem wymieszać z częścią mąki, tak aby się nie rozlewało. Dodać przyprawy korzenne, cukier-puder i jajko. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać dokładnie tak długo, dopóki nie będzie lśniące i jednolite.


Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wywałkować do grubości 0,5 centymetra, podsypywać mąką. Wykrawać foremkami pierniczki w różnych kształtach, układać na blasze i piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut.


Pierniczki przechowywać w słoju lub szczelnie zamkniętym blaszanym pudełku. Pierniczki po upieczeniu są miękkie, potem twardnieją i znów miękną po dwóch tygodniach. Aby zmiękły szybciej, można do puszki włożyć cząstki jabłka.

Pierniczki można lukrować lukrem z surowych białek i cukru-pudru z dodatkiem paru kropel soku z cytryny.



Pierniczki są naprawdę pyszne, znikają błyskawicznie, więc przezornie upiekłam ich więcej, podwajając proporcje. 

No to teraz ja znikam ... do kuchni :)


Pozdrawiam serdecznie

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz