sobota, 16 marca 2019

Sernikowe brownie na parze


Zrobiłam dziś ciastka do kawy, które nie zostały upieczone w piekarniku, a "uparowane", czyli ugotowane na parze ;)


Dostałam przepis od koleżanki i postanowiłam spróbować. Uwielbiam czekoladę i sernik, więc  połączenie tych dwóch smaków jest dla mnie idealne! Ciastka wyszły pyszne, mięciutkie, aromatyczne, ale miały jedną wadę - było ich po prostu za mało ;)))




Następnym razem chętnie zrobiłabym sernikowe brownie z podwójnej proporcji, jednak na razie nie mam pomysłu, jak "skonstruować" większe naczynie do gotowania na parze...


SERNIKOWE BROWNIE NA PARZE
(przepis na 4 małe porcje)


SKŁADNIKI

Ciasto czekoladowe:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 70 g masła
  • 2 jajka
  • 70 g cukru
  • szczypta soli
  • 25 g mąki
Masa serowa:
  • 100 g białego sera (twarogu)
  • 40 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo:
  • łyżeczka masła do natłuszczenia foremek




Jak zrobić sernikowe brownie?

Przygotować małe filiżanki ceramiczne lub szklane słoiczki (czasami w takich fajnych malutkich słoiczkach są sprzedawane jogurty). Wysmarować wnętrze filiżanek masłem.  

Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło i mieszać jeszcze przez chwilę aż się roztopi. Dodać dwa całe jajka, cukier, szczyptę soli i zmiksować wszystko na puszystą masę. Dodać mąkę, ciasto czekoladowe delikatnie wymieszać łyżką i przełożyć do 4 przygotowanych wcześniej filiżanek.

Jajko zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę, dodać ser twarogowy i miksować jeszcze przez chwilę. Rozłożyć masę serową na cieście brownie w filiżankach.

Każdą filiżankę przykryć kawałkiem folii aluminiowej i zabezpieczyć gumką recepturką. Ciastka są "pieczone" na parze a nie w piekarniku. Ja mam specjalny zestaw dwóch garnków do gotowania na parze. Na dole jest klasyczny garnek, do którego nalewa się wodę, na nim ustawia się drugi garnek z perforowanym dnem, przez które przenika para wodna, całość zamyka szklana pokrywka, przez którą widać, co się dzieje w środku ;) 

Można też wykorzystać garnek, na którym umieszczone zostanie pasujące średnicą sito. Do garnka nalać wodę, na sicie ustawić zabezpieczone folią filiżanki z ciastem i całość zamknąć pokrywką. Gotować aż woda zacznie wrzeć, zmniejszyć gaz/moc tak, by woda tylko lekko się gotowała i od tego momentu parować ciastka ok. 50 minut.

Po tym czasie wyjąć ostrożnie filiżanki, zdjąć folię, wyjąć ciastka odwracając filiżankę do góry dnem i zostawić do wystudzenia.





Pozdrawiam serdecznie

Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza