sobota, 27 czerwca 2015

Ciasto ucierane z truskawkami

Kiedy lato w pełni, a słońce praży niemiłosiernie, nie chce się piec ciężkich kremowych ciast wymagających w dodatku długiego stania w kuchni.

Ale kiedy rodzinka dopomina się czegoś słodkiego, warto upiec szybkie ucierane ciasto. Bardzo łatwe do przygotowania, trochę przypomina babkę, ale dodatek owoców powoduje, że nie jest suche i zapychające. 

Do ciasta można dodawać wszystkie owoce sezonowe, a zimą również owoce mrożone (nie rozmrażać!). Ponieważ sezon truskawkowy w pełni - dziś moje ciasto jest pełne pysznych i słodkich truskawek :)  

Przepis na pyszne ciasto

CIASTO  UCIERANE 
Z OWOCAMI SEZONOWYMI

Składniki:
200 g masła o temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dowolne owoce sezonowe (w takiej ilości, żeby pokryły powierzchnię ciasta)



Przygotowanie
Utrzeć masło z cukrem i odrobiną soli na puszystą masę. Wbić jedno jajko i dokładnie ucierać aż się składniki połączą. Wbijać kolejne jajka pojedynczo, ucierając za każdym razem. Przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia do masy maślano-jajecznej, wymieszać dokładnie łyżką.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto do formy, wyrównać. Na wierzchu ułożyć dowolne owoce sezonowe. Ja tym razem użyłam truskawek. 

Ciasto warto posypać kruszonką. Zamiast klasycznej kruszonki zrobiłam kruszonkę kokosową.

KRUSZONKA KOKOSOWA
1/2 szklanki mąki 
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła 
1/2 małej paczki wiórków kokosowych
Wszystkie składniki wsypać do miski i połączyć ręką takimi ruchami, jakby się szczypało ciasto - wiecie o co chodzi ;)

Ciasto piec w temperaturze 175 stopni przez 40 - 45 minut, sprawdzić ciasto patyczkiem (czy suche).

Ciasto ucierane z owocami


Pozdrawiam serdecznie 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz