niedziela, 23 sierpnia 2015

Ciasto biszkoptowe z jabłkowymi różami

Kiedy zobaczyłam zdjęcie tarty z jabłkowymi różami na blogu Yoli, zachwyciłam się ich wyglądem i byłam przekonana, że są bardzo trudne do zrobienia.

O dziwo okazało się, że wykonanie takich kwiatków jest baaardzo proste, wystarczy obrać jabłko ;)

Szkoda mi było czasu na zagniatanie kruchego ciasta i robienie kremu, bo już chciałam robić róże :) Przygotowałam więc szybciutko ciasto biszkoptowe.

ciasto biszkoptowe z różami z jabłek



CIASTO BISZKOPTOWE
Z JABŁKOWYMI RÓŻAMI

Składniki (na płaską formę do tarty)
3 jajka
1/2 szklanki cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
odrobinę proszku do pieczenia (na czubku noża)
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
4-5 jabłek
cynamon

ciasto biszkoptowe z różami z jabłek


Przygotowanie
Całe jajka ubić z cukrem aż masa zgęstniej i zbieleje, a cukier nie będzie chrzęścił. Dodać mąkę, szczyptę proszku do pieczenia i skórkę cytrynową. Cytrynę koniecznie trzeba wyszorować i sparzyć! Wymieszać delikatnie łyżką, przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wyspanej tartą bułką.

No i teraz najprzyjemniejsze - pora na róże :) 

Wybrać jabłka dość twarde i soczyste,bo kruche jabłka nam się po prostu rozpadną podczas obierania. Przy pomocy obieraczki do warzyw obierać jabłko ze skórki, starając się uzyskać jak najdłuższe strużyny. Po obraniu ze skórki, strugać jabłka dalej, tyle ile się da - aż do ogryzka. Jeżeli strużyny się rozrywają, to nie szkodzi. Te krótsze można wykorzystać na środek róży.

Na desce zwijać strużyny jabłkowe w rulonik, stopniowo dokładając kolejne powiększać różę. Ostanie 1-2 okrążenia powinna stanowić skórka jabłkowa. 

ciasto biszkoptowe z różami z jabłek


Gotową różę przenieść na szerokim nożu i ułożyć na biszkopcie. Zrobić tyle różyczek, żeby wystarczyło na pokrycie powierzchni biszkoptu. Ciasto delikatnie oprószyć cynamonem.

Piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 30 minut.

ciasto biszkoptowe z różami z jabłek

W moim cieście są jeszcze rodzynki, ale nie były one konieczne.

Róże wyszły przepiękne, ale następnym razem zrobię mniejsze, wtedy ciasto można łatwiej podzielić. No i na pewno zrobię oryginalną tartę z kremem według przepisu Yoli.


    Pozdrawiam serdecznie
        

6 komentarzy :

  1. To ciasto cudnie się prezentuje.
    Aż szkoda go skonsumować.

    OdpowiedzUsuń
  2. No trzeba przyznać, że szczególnie na żywo ciacho robi wrażenie. A różyczki naprawdę robi się w bardzo prosty sposób. Jest to jakiś pomysł na to, żeby zaskoczyć gości czymś oryginalnym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda tak fantastycznie, że aż szkoda go kroić. W zasadzie można sycić się jego wyglądem :) Ale chyba bym mu się nie oparła :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie nawet byś nie próbowała mu się opierać ;) Ciacho pachnie szarlotką i jest pyyyyszne :)

      Usuń
  4. Zrobię, zrobię i usiądę i będę się przyglądała ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola, zrobisz, usiądziesz i... będziesz jadła :)))))))))))))

      Usuń