niedziela, 17 czerwca 2012

Chlebek domowy na zakwasie

Ten post dedykuję Jolci, która pochwaliła się niedawno na blogu upieczonym przez siebie chlebkiem.

Kiedy zobaczyłam chlebek Jolci, przypomniało mi się, że mam w zamrażarce zakwas, który wyhodowałam prawie rok temu. Przez jakiś czas piekłam co tydzień chlebek z różnymi ziarnami, a kiedy rodzinka zatęskniła za białym chlebem, postanowiłam zakwas zamrozić i przechować go w ten sposób na później.

I dzięki Jolci to później właśnie nastąpiło :) Wczoraj znów w całym domu unosił się niesamowity zapach pieczonego chleba...

 
A pieczenie chlebka przebiegało tak:



Chlebek przechowywany w folii mięknie, dlatego też uszyłam woreczki, w które włożyłam wystudzone bochenki. Dzięki temu skórka chleba pozostanie chrupiąca :)



Przepis na chleb z ziarnami

Składniki
1 kg mąki pszennej
zakwas z 300g mąki żytniej
1 szklanka ziaren słonecznika
1 szklanka pestek dyni
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka otrąb pszennych
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
4,5 szklanki letniej wody przegotowanej

Wszystkie składniki wsypać do miski, mieszać łyżką stopniowo dodając wodę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Po wyrobieniu przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Następnie wymieszać łyżką, przełożyć do 2 foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką. Ciasto powinno sięgać do ¾ wysokości foremek. Zostawić w foremkach w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (im dłużej wyrasta, tym lepiej – można nawet zostawić na noc). Piec w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem przez 1,5 godziny.

3 komentarze :

  1. O! Jejuuu... dla mnie!? Z dedykacją dla mnie! Ty to potrafisz człowiekowi uprzyjemnić dzień! Pięknie się zaczyna chociaż brak słońca... dla mnie już zaświeciło :)
    Ściskam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak Jolciu, ten post był dla dla Ciebie, bo dzięki Tobie wróciłam do pieczenia chleba. Cieszę się, że sprawiłam Ci tą notką przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosze jaki ten swiat mały! Mnie tez Jola przeszkoliła z pieczenia chleba :)

    OdpowiedzUsuń