niedziela, 28 sierpnia 2022

Miniogóreczki konserwowe

  

Temperatura w nocy spadła już do 4 stopni Celsjusza, ogórki gruntowe praktycznie przestały rosnąć. Uznałam, że najwyższa pora je zlikwidować. Z usuniętych krzaczków zebrałam jeszcze malutkie ogóreczki, które nie zdążyły urosnąć. Większość była wielkości małego palca u dłoni. Postanowiłam je zakonserwować w malutkich słoiczkach, takich "jednoporcjowych" 😉


Przepis na ogóreczki konserwowe


Składniki:

  • 1 kg małych ogórków
  • obrane, pokrojone ząbki czosnku
  • liście laurowe
  • gorczyca
  • korzeń chrzanu
  • czarny pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie

Na zalewę:

  • 3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka soli

  

 

Wykonanie:

  • Składniki zalewy zagotować i przestudzić. 
  • Ogóreczki ułożyć ciasno w słoikach, do każdego słoika włożyć przyprawy, których ilość zależy od wielkości słoika. Moje słoiczki były naprawdę malutkie, co widać na pierwszym zdjęciu, dlatego do każdego dałam ok. 1/3 liścia laurowego, 1 ziele angielskie, 2  ziarenka pieprzu, 1/3 łyżeczki gorczycy, 1/3 ząbka czosnku i 1/3 cm chrzanu. Gdybym robiła ogóreczki konserwowe w słoikach tzw. dżemowych o pojemności 300 ml, ilość przypraw pomnożyłabym przez 3.
  • Wlać do słoików jeszcze ciepłą zalewę tak, żeby przykryła ogórki. 
  • Pasteryzować w piekarniku przez 10 minut w temp. 110 stopni.

Ogóreczki będą gotowe do jedzenia po ok. 10 dniach, ale  mam zamiar schować je głęboko do spiżarki i  wyjąć dopiero zimą 😊




Pozdrawiam serdecznie


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz