sobota, 3 grudnia 2016

Ciasto z gruszkami podwójnie czekoladowe

Upiekłam dziś pyszne, bardzo czekoladowe ciasto. Właściwie podwójnie czekoladowe, bo w  cieście znalazła się jedna tabliczka rozpuszczonej gorzkiej czekolady i druga tabliczka czekolady pokrojona na kawałki. Dzięki gorzkiej czekoladzie i dobremu, ciemnemu kakao, ciasto jest niesamowicie aromatyczne. Już podczas przygotowywania tego ciasta wspaniale pachniało czekoladą w całym domu :)


Słodkie gruszki, które ułożyłam na wierzchu ciasta idealnie komponują się z gorzka czekoladą. Po upieczeniu ciasto polałam jeszcze czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem niewielkiej ilości słodkiej śmietanki, a na koniec oprószyłam cynamonem zmieszanym z utłuczonymi w moździerzu goździkami.



CIASTO PODWÓJNIE CZEKOLADOWE 
Z GRUSZKAMI


Składniki:

2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 duże łyżki czarnego kakao
20 dag masła
1 szklanka mleka
4 jajka
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
3-4 dojrzałe gruszki




Wykonanie:

Pokroić  czekoladę na kawałki (mniej więcej kostkę na 4 części). Połowę odłożyć, drugą część rozpuścić w rondelku z masłem i mlekiem, przestudzić. 

W tym czasie przygotować prostokątną formę (wyłożyć papierem do pieczenia albo wysmarować masłem i wysypać bułką tartą). Gruszki (ja wybrałam dojrzałą Konferencję) obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i każdą połówkę naciąć w wachlarzyk. Można skropić sokiem z cytryny, żeby gruszki nie sczerniały.

Całe jajka ubić z cukrem na biały puch (przepis przewiduje 1,5 szklanki cukru, ja zazwyczaj daję 1 szklankę, bo wolę ciasto mniej słodkie).  Dodać rozpuszczoną letnią czekoladę z masłem i mlekiem, zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodką i kakao (bo kakao lubi mieć grudki!), zmiksować na małych obrotach dodając sok z cytryny. Kiedy składniki się połączą, dodać resztę pokrojonej czekolady i wymieszać łyżką.   


Ciasto od razu wylać do formy, ułożyć na wierzchu gruszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni ok. 40 - 45 minut lub do suchego patyczka.

Po upieczeniu można polać ciasto roztopioną czekoladą i ewentualnie (jak ktoś lubi) oprószyć zmielonymi lub utłuczonymi goździkami, które świetnie pasują do gruszki.


Smacznego!
 

Uwagi do przepisu:
Do ciasta dodaje się proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Sok z cytryny potrzebny jest aby aktywować sodę.  Soda wchodzi w reakcję z kwasem natychmiast, dlatego ciasto od razu należy przelać do formy. Zachodząca reakcja powoduje, że od razu po włożeniu do pieca, ciasto ciężkie od gruszek zaczyna rosnąć. Natomiast proszek do pieczenia działa przez cały czas pieczenia (dopóki ciasto się nie zestali) i powoduje rośnięcie ciasta w drugiej fazie, kiedy już przestanie działać soda. 


Pozdrawiam serdecznie

9 komentarzy :

  1. i JAK TU PRZEJŚĆ NA DIETĘ JAK U CIEBIE TAKIE SMAKOŁYKI... POZDRAWIAM :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, oj tam ;) Przecież gorzka czekolada to samo zdrowie ;))))))))))

      Usuń
  2. Mniam, mniam, uwielbiam gorzką czekoladę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zabieram sobie przepis! Robiłam do tej pory ciasto z gruszkami tak jak "murzynek" . Ale ten przepis bardzo mi sie podoba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Murzynka też lubię, ale to ciacho jest o wiele bardziej czekoladowe :)

      Usuń
  4. Upiekłam, właśnie stygnie w przyspieszonym tempie....pyszności:) Dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zazwyczaj kroję pierwszy kawałek zanim ciacho na dobre ostygnie, no nie mogę się powstrzymać, tak pachnie :)))

      Usuń
    2. mam tak samo i wyznaję zasadę, że szkoda życia na katowanie się dietami:) Ciacho a potem intensywne spalanie i gra:) Pozdrawiam:)

      Usuń