piątek, 17 lipca 2015

Pyszne ogórki kiszone na zimę

Sezon ogórkowy w pełni, więc szybciutko wrzucam przepis na najlepsze kiszone ogórki na zimę. Pięknie się przechowują i jeżeli tylko wybierzemy do ukiszenia zdrowe i jędrne ogóreczki, to dzięki dodanym do kiszenia przyprawom pozostaną twarde i chrupiące przez całą zimę.

przepis na ogórki kiszone



 PRZEPIS NA OGÓRKI KISZONE

Składniki
ogórki - świeże, jędrne i najlepiej podłużne, niezbyt duże - wtedy łatwiej je ułożyć w słoikach

przyprawy - ilości podane na 1 słoik o pojemności 0,9 litra (czyli typowy tzw. ogórkowy)
- 2-3 ząbki czosnku, 
- ok. 3 cm korzeń chrzanu, 
- gałązki koper wraz z baldachami,
- pół liścia laurowego,
- 1-2 talarki marchwi,
- 1 świeży liść dębowy,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 3 ziarenka pieprzu czarnego,
- 5 ziaren białej gorczycy

na zalewę 
1 płaska łyżka soli na 1 litr wody


przepis na ogórki kiszone

Przygotowanie

Słoiki umyć i wyparzyć, na dnie słoików ułożyć przyprawy, kopru nie ciąć, tylko zwinąć w pęczek. Na przyprawach układać ciasno umyte ogórki - tyle, ile się zmieści. Nie obcinać końcówek ogórków, nie nakłuwać ich widelcem (wiem, że niektórzy tak zalecają,ale ja tego nie robię).

Zagotować wodę z solą, dobrze wymieszać aż sól się rozpuści i wrzącą wodą zalać ogórki w słoikach. Zakręcić sprawdzonymi, umytymi i dokładnie wytartymi pokrywkami. Zostawić do ostygnięcia.

przepis na ogórki kiszone

Słoiki ustawić w ciemnym miejscu. Ja swoje słoiki z ogórkami, które przygotowuję do zjedzenia na bieżąco ubieram w specjalnie uszyte do tego celu pokrowce, o których pisałam w tym poście :)


ogórkikiszone na zimę

Te przygotowywane na zimę po prostu przykrywam ściereczką, bo za dużo pokrowców musiałabym uszyć...

 przepis na ogórki kiszone

Po około 1-2 tygodniach ogórki są już ukiszone. Szybkość kiszenia zależy od temperatury otoczenia, a stopień ukiszenia ogórków dostosowujemy do swoich upodobań smakowych. Wiadomo, jedni wolą ogórki mniej kwaśne, inni bardziej.

Słoiki wstawiamy do zimnego piekarnika, podgrzewamy do 120 stopni i w tej temperaturze trzymamy 10 minut, żeby przerwać proces kiszenia. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, przenosimy słoiki do chłodnego miejsca. A zimą zajadamy się pysznymi, chrupiącym, a przede wszystkim zdrowymi ogórkami kiszonymi :)

Pozdrawiam serdecznie

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz