niedziela, 3 kwietnia 2016

Mocno korzenny piernik przekładany powidłami

Nie jest to przepis na typowy staropolski piernik dojrzewający, robiony z mieszanki mąki pszennej i żytniej. Jest to raczej ciasto piernikowe - miękkie, wilgotne, puszyste i mocno pachnące korzennymi przyprawami.

Zazwyczaj sama robię przyprawę piernikową, nie żałuję cynamonu, anyżku, goździków, imbiru i kardamonu, a przede wszystkim pieprzu, bo przecież to od niego wzięła się nazwa piernika. Piernik musi być "pierny" czyli pieprzny :) 




Ciasto jest pyszne - miękkie, puszyste i bardzo aromatyczne. Zazwyczaj przekładam je domowymi powidłami śliwkowymi, których smak idealnie komponuje się z korzennymi przyprawami.





MOCNO KORZENNY PIERNIK PRZEKŁADANY POWIDŁAMI

Składniki:
400 g mąki pszennej,
200 g mąki żytniej (jak nie mam żytniej mąki to daję 600g pszennej),
300 g miodu (1 szklanka),
1/2 szklanki mleka,
200 g masła,
200g cukru,
2 małe opakowania cukru wanilinowego,
6 jajek,
20 g przyprawy do piernika,
łyżka gorzkiego kakao (niekoniecznie - ja dodaję dla koloru),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
bakalie - według uznania (orzechy włoskie, laskowe, rodzynki skórka pomarańczowa, figi, itp.)

Do przełożenia:
słoik powideł śliwkowych (najlepiej domowych)

 Do dekoracji: 
2 gorzkie czekolady,
100 g masła,
garść orzechów włoskich i skórka pomarańczowa


Wykonanie:
Miód podgrzać w rondelku aż się rozpuści, dodać mleko. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym do białości,  dodawać stopniowo masło i na końcu przestudzony miód z mlekiem.  Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, wymieszać. Dodać bakalie oprószone mąką. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem delikatnie mieszając łyżką.
Napełnić ciastem prostokątną formę o wymiarach  20 x 38 cm, wysmarować ją wcześniej masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzić patyczkiem czy dopieczone.

Wystudzić, przekroić, posmarować powidłami, złożyć. 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło (ew. może być słodka śmietanka). Dobrze rozmieszać i jeszcze ciepłą polewą posmarować piernik. Udekorować łuskanymi orzechami włoskimi i skórką pomarańczową.


Pozdrawiam